5.Sınıf Gökyüzündeki Komşumuz: Güneş Konu Anlatımı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında değişen müfredat bu yıl uygulamaya konulmuştur. Fen Bilimleri dersi 5.sınıf Gökyüzündeki Komşularımız ve Biz ünitesi kapsamında yer alan Gökyüzündeki Komşumuz: Güneş adlı konu anlatım yaprağımız aşağıda yer almaktadır. Bu sayfada ilgili konu anlatımı yaprağına ait konu özetini okuyabilir ve ilgili konu anlatımını aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz.

Dünya’mız çeşitli katmanlardan oluşmuştur. Tıpkı üzerinde yaşadığımız Dünya gibi Güneş de çeşitli katmanlardan meydana gelmiştir.

Samanyolu galaksisinde yer alan, Dünya’mıza en yakın yıldız Güneş’tir. Yine Güneş, dev bir gaz ve toz bulutundan meydana gelmiştir.  

Güneş’in kütlesinin büyük bir bölümünü sıcak gazlar oluşturur. Bu gazların yaklaşık %71’ini hidrojen, %27’sini helyum ve %2’sini diğer gazlar oluşturur.

Güneş’in en iç katmanının (çekirdek) sıcaklığı en fazla olmakla birlikte, sıcaklık dış katmanlara doğru azalır.

Güneş’in üzerinde etrafına göre daha soğuk olan bölgelerin koyu renkte olduğu gözlemlenmiştir. Bu koyu renkli bölgelere Güneş lekeleri denir.

Uzayla ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarından Galileo Galilei, Güneş yüzeyindeki lekelerin Güneş’in kendi ekseni etrafında dönmesinden dolayı yer değiştirdiğini gözlemlemiştir. Ayrıca Galileo Galilei, kendi icat ettiği teleskopla yaptığı bu gözlemler ile Güneş’in kendi ekseni etrafında saat yönünün tersine dönme hareketi yaptığı sonucuna ulaşmıştır.

Güneş’in çapı Dünya’nın çapının yaklaşık 110 katıdır. Bu da Güneş’in içerisine bir milyondan fazla Dünya’nın sığabileceği anlamına gelmektedir. Buna göre, Güneş’i bir futbol topu olarak kabul edersek, Dünya bir mercimek tanesi büyüklüğünde olur.

Google arama terimleri:

  • Gökyüzündeki komşularımız ve biz konu özeti
  • Gökyüzündeki komşumuz: güneş konu anlatımı pdf
  • Fen bilimleri dersi 1.ünite konu anlatım yaprağı pdf indir